Forside 5 Råd og viden 5 Rune Ytreberg: AI er en revolution for journalistikken

Video: Datajournalistik, Systematik, Research, Metoder

Rune Ytreberg: AI er en revolution for journalistikken

En AI-begejstret redaktør fortæller i den 41,03 minutter lange video, hvordan redaktionen anvender AI. Video: Kenneth Lund.

29. februar 2024

Dataredaktøren fra lokalmediet iTromsø viser konkrete eksempler på, hvad redaktionen bruger AI til.

AI er en revolution. Før måtte du have en doktorgrad og være i stand til at programmere for at bruge machine learning, men hvis du kan skrive en sætning i dag, så har du adgang til at bruge sprogmodellerne, forklarer Rune Ytreberg, der er redaktør hos det norske lokalemedie iTromsø.

Han fortæller i oplægget bl.a. om Djinn, som Polaris-koncernen har udviklet. Djinn gennemgår alle postlisterne, skriver et kort resumé og giver dem en rating i forhold til, hvor nyhedsværdig dokumentet er. ”Før tabte vi til konkurrenten om de nyheder til et større medie i byen, men nu vinder vi. Her skilles det vigtige fra det ligegyldige, her finder AI nålen i høstakken for os,” siger Rune Ytreberg.

Djinn har været dyrt at udvikle, men DocumentCloud kan journalister fra nyhedsmedier gratis få adgang til. Rune Ytreberg kalder det ”fattigmands-Djinn”.

Han nævner PinPoint, et gratis værktøj fra Google. PinPoint kan trække navne, selskaber og steder ud, der nævnes i dokumenter, og dermed kan bruges som en slags grovsortering af en større mængde dokumenter.

Dataiku anbefaler han som hverdags-AI, der kan bruges af journalister, der ikke kan kode. Dataiku kan f.eks. bruges til at sammenkoble store datasæt.

Han fortæller i oplægget om konkrete projekter, som iTromsø har udgivet. I serien Byen Vår bruges kunstig intelligens til bl.a. at forudsige ændringer i boligpriser i fremtiden, og hvor mange børn der vil leve i fattigdom i fremtiden.

Mediet har også brugt AI til at køre 5 millioner fiskefangster ind i AI-modellen for at kunne identificere eksempler på fiskeri, der ikke er bæredygtigt. iTromsø brugte AI til at finde mønstre og afvigelser og opdagede handel med sorte fisk i stor stil.

Pointer fra Rune Ytreberg:

  • Journalister har ikke meget tid. De er glemsomme, er omtrentlige. AI kan her være en hjælp.
  • Særligt lokaljournalister kan bruge AI.
  • Vi skal blive specialister igen for at kunne vide, hvordan AI skal bruges. F.eks. som journalist vide alt om fiskeriet af torsk, hvis det skal undersøges, eller vide alt om ældreområdet i Aarhus, hvis det skal undersøges.
  • Det er vigtigt at journalisterne er udviklende, vi kan ikke overlade det til programmører eller andre, det er vigtigt, at journalisterne udvikler, når slutbrugerne selv er journalister.
  • Opfordrer til at samarbejde med alle, der har lyst. Send ham en mail.

Oplægget foregik 26-2-2024 foran et fuldt auditorium på Danmarks Medie og Journalisthøjskole i Aarhus i et miniseminar arrangeret af Gravercentret, Danmarks Center for Undersøgende Journalistik i samarbejde med DMJX.

Peder Hammerskov og Aida Kokanovic holdt også oplæg om AI og graverjournalistik ved samme lejlighed.

Få flere råd og mere viden her. 

Se også

Tilmeld dig Gravercentrets nyhedsbrev

Tilmeld dig Gravercentrets nyhedsbrev

Læs om vores arbejde og modtag inspiration. 

Vi udsender nyhedsbrevet højest en gang om måneden. Du kan til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.

Du skal bekræfte, at du ønsker at modtage nyhedsbrevet via det link, vi sender på mail lige om lidt. Ellers kommer du ikke på vores mailliste.