Forside 5 Råd og viden 5 Hvordan kan AI hjælpe journalister i alle stadier?

Video: Datajournalistik, Aktindsigt, Systematik, Research, Metoder

Hvordan kan AI hjælpe journalister i alle stadier?

Aida Kokanovic gennemgår i denne 36,52 minutter lange video konkrete AI-værktøjer. Video: Kenneth Lund.

29. februar 2024

Aida Kokanovic, digital projektleder hos DR, fortæller om AI-værktøjer, der kan bruges af journalister.

I sit oplæg fortæller Kokanovic om AI-værktøjer, om ”assistenter” hun selv har bygget, om at skabe en falsk identitet og om hendes senest nye ”assistent”, der kan skabe en tidslinje (vha. scraping og AI) med resumer over en kompleks sag, hurtigere end du kan drikke din kaffe.

Indledningsvist demonstrerer hun brugen af udbredte værktøjer:

  • PimEyes: Kan finde online fotos af en bestemt person.
  • Amazon Rekognition er et gratisværktøj, der kan bruges til billeder og videoer. Der er forskellige features. F.eks. billedsammenligning.
  • Geospy, som kan bruges til at se, hvor et foto er taget. Hun opfordrer til altid at tjekke koordinaterne samt tage resultatet med et gran salt. Et billede fra Aarhus, siger Geospy f.eks., stammer fra København.

Dernæst fortæller hun om roboter, hun selv har bygget og gerne deler med alle – dog kræver de to førstnævnte, at man har minimum ChatGPT Plus, som kræver abonnement.

  • OSINT Investigator: Giver overblik over, hvilke OSINT-værktøjer, der findes og hvordan de skal anvendes, ud fra en specifik opgave, hvor du f.eks. skal opspore en person. Først får man OSINT Investigator til at finde frem til en hypotese. Dernæst giver den dig et eller flere værktøjer og en metode.
  • Data Detective: Den tager strukturerede data (f.eks. Excel-ark) og laver en analyse og kommer med bud på fire mulige storylines i forhold til skala, forandringer, afvigelser og variation.
  • ”Tidslinjemaskinen” (ikke frigivet endnu): Når du får tonsvis af dokumenter tilbage fra en aktindsigt, kan det være vanskeligt at få godt og hurtigt overblik. Med dette værktøj får Aida Kokanovic scrapet alle dokumenter, splittet dem i sektioner, samlet dem kronologisk, lavet en tidslinje inkl. resumé til hvert punkt.

Oplægget foregik 26-2-2024 foran et fuldt auditorium på Danmarks Medie og Journalisthøjskole i Aarhus i et mini-seminar arrangeret af Gravercentret, Danmarks Center for Undersøgende Journalistik i samarbejde med DMJX.

Peder Hammerskov og Rune Ytreberg holdt også oplæg om AI og graverjournalistik ved samme lejlighed.

Få flere råd og mere viden her. 

Se også

Tilmeld dig Gravercentrets nyhedsbrev

Tilmeld dig Gravercentrets nyhedsbrev

Læs om vores arbejde og modtag inspiration. 

Vi udsender nyhedsbrevet højest en gang om måneden. Du kan til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.

Du skal bekræfte, at du ønsker at modtage nyhedsbrevet via det link, vi sender på mail lige om lidt. Ellers kommer du ikke på vores mailliste.