Sådan hjælper og støtter vi
Gravercentrets vigtigste opgave er at sparre med journalister og redaktører, der har brug for rådgivning til at løfte og lede et undersøgende projekt.
Vi fungerer som sparringspartner og rådgiver – centrets redaktører graver ikke selv, men guider og støtter mediets journalist(er) og redaktør(er).
Gravercentret kan blandt andet rådgive om, hvordan du som redaktør leder et graverprojekt, hvordan du som journalist systematiserer din proces og research samt hvilke metoder, du med fordel kan bruge til det konkrete projekt. Vi kan også rådgive jer om at skaffe og strukturere data, hvordan I kan få aktindsigt og give inspiration til den gode historiefortælling.
I kan få hjælp på forskellige måder:
Værkstedsmodellen
Vi gennemfører værksteder, hvor I deltager med jeres idé, og hvor både redaktør(er) og reporter(e) lærer af centrets systematik og metoder – I vil kunne genbruge begge dele, næste gang I kaster jer ud i et undersøgende projekt.
Vores model består af tre heldagsværksteder:
- Startværkstedet : Vi udvikler idéen og skærper den journalistiske undersøgelse sammen, mens vi bliver enige om brugen af metoder. Mediet har forinden udpeget mindst én journalist og én redaktør, der skal deltage i hele forløbet. Sammen lægger vi en realistisk tidsplan for projektet.
- Midtvejsværkstedet: Researchfasen er afsluttet, og vi gennemgår materialet grundigt. Holder den journalistiske hypotese? Skal der sadles om? Kan mediet bringe minimums- eller maksimumshistorien?
- Slutværkstedet: Vi gør projektet klar til offentliggørelse med en omfattende kvalitetskontrol. Er der den nødvendige dokumentation for alle påstande? Er balancen i orden? Er alle kritiserede parter blevet forelagt kritikken? Og så videre …
Mellem værkstederne kan der være løbende sparring, hvor både journalist og redaktør er velkomne til at søge råd til processen hos graverredaktøren.
Andre former for støtte
Gravercentret hjælper også lokale og regionale medier på andre måder:
Hotline: Ring til os, hvis I har brug for lynhurtig hjælp til en konkret udfordring i forbindelse med jeres undersøgende arbejde. Måske skal I have tryktestet en undersøgende idé, have et skub i den rigtige retning i researchfasen eller står i et presseetisk dilemma.
Graverledelse: Kom på seminar for redaktører og bliv endnu bedre til at lede et graverprojekt.
Idéværksted: Vi mødes med jer, hvis I har brug for at få tryktestet en idé, før I beslutter jer for at kaste jer ud i et forløb med start-, midtvejs- og slutværksted.
Kvalitetskontrol: Hvis I allerede er ved at afslutte jeres undersøgende projekt, men mangler en metode til grundig kvalitetskontrol før udgivelse, så kan vi sammen med jer gennemgå artikler/manuskripter linje for linje.
Løft af aktuel sag: Hvis I har fået et tip om en aktuel sag, der ser ud til at kunne udvikle sig til en større afdækning eller afsløring, hjælper vi hellere end gerne med lynhurtigt at se mulighederne i historien og med at få sat skub i den journalistiske undersøgelse.
Specialistviden: Vi har et netværk af specialister, som kan bidrage med dyb viden til vanskelige sager. Vi kan bl.a. trække på Oluf Jørgensen, Per Nikolaj Bukh og Roger Buch. Læs om eksperterne og freelancerens viden her.
Databaser: Gravercentret vil udgive flere researchpakker, som man som medie kan anvende og lave historier ud fra. Databaserne findes her. Indtil videre har vi udgivet databaser om konkurser, skolevold og kommunerne og regionernes investeringer
Borgertip: Borgere kontakter centret med tip, som de måske er blevet afvist med på lokale medier. Vi kan kratte i overfladen af tippet. Hvis vi vurderer, at der kan være noget om sagen, så kan vi rådgive borgeren om, hvordan sagen kan pitches og hvem på det ønskede medie, borgeren bør henvende sig til. Alternativt kan vi agere bindeled. Et brugbart borgertip kan siden føre til værkstedsmodellen.
Kontorplads: Vi har ledige arbejdspladser, som kan lånes i korte perioder. På den måde har du let adgang til viden fra centrets graverredaktører og undervisere på DMJX.
Råd og viden: Vi udgiver metoderapporter og videoer med viden og tip, som kan klæde dig på til at lave bedre undersøgende journalistik. Se mere her.
Oplæg: I kan let lokke en af os til at komme ud og holde et oplæg på jeres medie eller til jeres arrangement. Vi tilpasser oplægget efter, hvad I ønsker at høre om. Vi er vilde med at fortælle konkret om, hvorfor og hvordan vi ønsker at hjælpe med at grave lokale historier frem.
Prisen er 0 kroner
Gravercentrets hjælp koster ikke mediet penge.
Vi kan dog bede om, at I nævner Gravercentret i jeres produkt, bidrager til en metoderapport eller kommer med en udtalelse. I forbindelse med vi indgår en aftale med jer, bliver I oplyst om, hvad I skal give os til gengæld.
Kontakt os
Er du interesseret i vores hjælp, så skriv eller ring og tal nærmere om det.
Chefen og centrets fem redaktørers kontaktinformationer finder du her.