Fremover må vi hjælpe direkte med research og andre dele af graverarbejdet, opgaver som små medier ofte ikke selv har ressourcer til.
-Det er en rigtig god nyhed for de lokale medier, som gerne vil kaste sig ud i graverjournalistik, siger Gravercentrets chef Bruno Ingemann.
Den 23. oktober sidste år var han til møde i Folketingets kulturudvalg, for at gøre mediepolitikerne opmærksomme på det, der formentlig var et utilsigtet benspænd for hjælpen til lokale medier, nemlig en formulering i Gravercentrets første bevillingsbrev, hvor der stod: ”Gravercentret kan rådgive og vejlede…men kan ikke være udførende i det redaktionelle arbejde.”
Benspændet var ikke med, da flertallet af partierne i folketinget op til sommerferien 2023 blev enige om medieaftalen. I medieaftalen står der følgende om Gravercentret:
Centret skal styrke den undersøgende journalistik gennem bl.a. kompetenceudvikling af journalister. Centret skal have et særligt fokus på at opkvalificere den undersøgende lokale og regionale journalistik samt at rådgive og hjælpe til med at gennemføre graverjournalistik.
Men da Slots- og kulturstyrelsen senere i 2023 fremsendte bevillingsbrevet til Gravercentret, var teksten fra medieaftalen udvidet med et nyt afsnit, så der nu også stod: ”Gravercenteret kan rådgive og vejlede ift. konkrete historier, men kan ikke være udførende i det redaktionelle arbejde”.
Det sidste afsnit har partierne bag medieaftalen nu fjernet, og dermed bringes formålsbeskrivelsen for Gravercentret i overensstemmelse med den oprindelige tekst i medieaftalen.
-Det er nu godt halvandet år siden Gravercentret åbnede, og selvom vi har måttet arbejde inden for nogle snævre rammer, så har vi hjulpet medierne med et stort antal graverprojekter. Nu er formålsbeskrivelsen revideret, og Gravercentret har fået bedre muligheder for at hjælpe til med endnu flere lokale graverprojekter. Det glæder vi os over, siger Bruno Ingemann.