Danmarks center for undersøgende journalistik

Forside 5 Nyheder 5 Oluf Jørgensen vil udvikle aktindsigt til et endnu skarpere graver-redskab

Nyhed

Oluf Jørgensen vil udvikle aktindsigt til et endnu skarpere graver-redskab

Oluf Jørgensen

Oluf Jørgensen, forskningschef emeritus på DMJX. Foto: Anders Hviid.

Gravercentret har ansat Oluf Jørgensen som ekspert i offentlighedsloven og i aktindsigt som et strategisk værktøj.

Af Bruno Ingemann,
1. august 2023

Gravercentret har fokus på at forbedre aktindsigts-anmodningen i den undersøgende journalistik, og til det formål har centret ansat Oluf Jørgensen som ekspert i offentlighedsloven og i aktindsigt som et strategisk værktøj.

– Der er brug for, at journalisters anvendelse af aktindsigt bliver forbedret. Det er ikke det første, man skal gribe til. Det er vigtigt at foretage noget research, før der sendes en anmodning om aktindsigt, siger Oluf Jørgensen.

Siden han i 1998 begyndte at undervise i offentlighedsloven og brugen af aktindsigt på journalisthøjskolen, har han hjulpet i hundredvis af journalister, og han er fortsat, selv efter han gik på pension.

Og Oluf Jørgensen mener, at journalister generelt er blevet bedre til at bruge aktindsigt i deres arbejde, men der begås også fejl:

– Ja, altså en fejl i min optik, det er at søge meget bredt, altså skyde med spredehagl. Jo mere målrettet en anmodning er, jo nemmere er det for myndigheden, og jo større chancer har man for at få en hurtig indsigt i det, man er interesseret i.

Oluf Jørgensen vil blive involveret fra begyndelsen af de projekter, som Gravercentret hjælper medier og andre med, og her vil hans rolle være at stille spørgsmål til journalisterne, så deres aktindsigtsanmodning bliver så god som mulig.

Desuden vil han opsamle erfaringerne til rapporter om den nyeste udvikling og viden på området, som bliver tilgængelige på vores hjemmeside.

Oluf Jørgensen er én af tre fast tilknyttede eksperter hos Gravercentret. Derforuden har centret en række freelancere med meget forskellig baggrund og ekspertise. Gravercentret kan trække på disse freelancere og deres ekspertise, og de kan indgå i arbejdet med et specifikt graverprojekt i lokale forhold.

Læs også

Tilmeld dig Gravercentrets nyhedsbrev

Tilmeld dig Gravercentrets nyhedsbrev

Læs om vores arbejde og modtag inspiration. 

Vi udsender nyhedsbrevet højest en gang om måneden. Du kan til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.

Du skal bekræfte, at du ønsker at modtage nyhedsbrevet via det link, vi sender på mail lige om lidt. Ellers kommer du ikke på vores mailliste.