Forside 5 Nyheder 5 Gravercentret kortlægger skolevold

Nyhed

Gravercentret kortlægger skolevold

Ny database fra Gravercentret samler samtlige påbud, Arbejdstilsynet har givet for vold og traumatiske hændelser på grundskoler i en treårig periode. Illustration: Signe Heiredal.

I en ny database tegner Gravercentret et billede af, hvor grelt det står til med volden mod personalet i de danske grundskoler.

Af Kirstin Egekvist,
19. juni 2024

Slag, spark, spyt, trusler og kasten med møbler og skoleartikler. Lærerne i de danske folkeskoler kan komme ud for lidt af hvert, når de er på arbejde. Men hvor slemt står det egentlig til?
Det har Gravercentret undersøgt og resultatet udkommer nu i en ny database, som alle danske medier gratis kan anvende, hvis blot de angiver Gravercentret som kilde.

Databasen bygger på aktindsigter i samtlige påbud givet af Arbejdstilsynet for arbejdsmiljøproblemer med vold og traumatiske hændelser på danske grundskoler i årene 2021, 2022 og 2023. Aktindsigterne beskriver altså konkrete episoder med fysisk eller psykisk vold mod personalet på grundskolerne.

I alt har Arbejdstilsynet givet 57 påbud i perioden. År for år er fordelingen sådan, at tilsynet i 2021 gav 11 påbud, i 2022 uddelte 20 påbud og i 2023 gav påbud 26 gange for problemer med vold og traumatiske hændelser.

I 55 af tilfældene fandt Arbejdstilsynet problemer med fysisk vold mod personalet. I 41 tilfælde fandt tilsynet problemer med psykisk vold. Arbejdstilsynet påpegede på 49 skoler, at skolerne ikke er gode nok til at registrere voldshændelser, når de sker.

Kilde og presseetik

Gravercentret har plottet alle påbud ind på et Danmarkskort, hvor journalister og medier også kan hente tilsynsrapporterne fra de enkelte skoler. Hvis et medie anvender materialet i databasen som baggrund for artikler, indslag eller andre publikationer, skal Gravercentret nævnes som kilde.

Husk også retningslinjerne for god presseskik og giv skolelederen mulighed for en kommentar, hvis en konkret skole omtales.

Kortet er lavet i samarbejde med fagbladet Folkeskolen og viser også, hvilke skoler Arbejdstilsynet har været på tilsynsbesøg på i årene 2022 og 2023. Grundet en ændring i systemerne hos Arbejdstilsynet, var det ikke muligt at få udleveret en liste over, hvor der havde været tilsyn i 2021.

Du kan finde databasen om skolevold her.

Tilmeld dig Gravercentrets nyhedsbrev og modtag tips, inspiration og viden en gang månedligt. 

Læs også

Tilmeld dig Gravercentrets nyhedsbrev

Tilmeld dig Gravercentrets nyhedsbrev

Læs om vores arbejde og modtag inspiration. 

Vi udsender nyhedsbrevet højest en gang om måneden. Du kan til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.

Du skal bekræfte, at du ønsker at modtage nyhedsbrevet via det link, vi sender på mail lige om lidt. Ellers kommer du ikke på vores mailliste.