Danmarks center for undersøgende journalistik

Forside 5 Nyheder 5 Nordjyske afslører svensk svindler

Nyhed

Nordjyske afslører svensk svindler

Arkivbillede af den svenske svindler, som Nordjyske har skrevet om.

Der findes ikke mange billeder af den svenske kvinde. Men her er ét. Foto: TV2 ØST.

I juledagene blev det første projekt, Gravercentret har været involveret i, publiceret i Nordjyske.

Af Kirstin Stefansdottir Egekvist,
5. januar 2024

En 57-årig svensk kvinde har i flere år turneret i Nordjylland, efterladt sig et spor af ubetalte regninger, været skyld i en mands krisecenterophold og taget imod penge for en ejendom, hun aldrig overdrog skødet på. Kvinden skifter ofte fornavn og efternavn og de gange, hendes ubetalte regninger har fået hende i retten, har hun lavet fiksfakserier, så udfaldet er blevet, at en anden end hende selv endte med at betale.

Nu har Nordjyske i samarbejde med Gravercentret gravet i, hvem denne svenske kvinde, der konstant kalder sig noget nyt, faktisk er. Hvad hedder hun egentlig? Hvad er hendes forhistorie? Er hun kendt i det svenske retsvæsen?

Alle disse spørgsmål har Gravercentret sammen med journalist ved Nordjyske, Jakob Gammelgaard, fundet svar på. Det meste af researchen er lavet på den svenske side af Kattegat, hvor et længere dokumentspor har ført Nordjyskes journalist i retning af en lang række kilder, der siden er blevet interviewet.

Projektet har været undervejs siden september 2023 og som resultat af gravearbejdet, kunne Nordjyske den 26. december publicere en længere artikel om svenskeren med de mange navne. Her kunne Nordjyske blandt andet afsløre, at den svenske kvinde har været indblandet i sager i det svenske retssystem 17 gange, at hun har skiftet navn i de svenske registre 8 gange og flyttet folkeregisteradresse 15 gange det seneste årti.

Hele artiklen kan læses her – dog er den bag betalingsmur.

Læs også

Tilmeld dig Gravercentrets nyhedsbrev

Tilmeld dig Gravercentrets nyhedsbrev

Læs om vores arbejde og modtag inspiration. 

Vi udsender nyhedsbrevet højest en gang om måneden. Du kan til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.

Du skal bekræfte, at du ønsker at modtage nyhedsbrevet via det link, vi sender på mail lige om lidt. Ellers kommer du ikke på vores mailliste.