Forside 5 Nyheder 5 Lokaljournalist får påstande om højhuse til at vakle

Nyhed

Lokaljournalist får påstande om højhuse til at vakle

Hvis der forventes storm, skal beboerne evakueres fra Bellahøjhusene. Foto: Kaj Bonne, sn.dk

Med støtte fra Gravercentret har lokalavis gravet i den milliarddyre renovering af Bellahøjhusene ved København.

Af Bruno Ingemann,
8. marts 2024

Journalist på Brønshøj-Husum Avis, Simon de Visme, har gennem nogle måneder gravet sig ned i stakkevis af dokumenter for at finde sandheden om de ikoniske Bellahøjhuse: Er de virkelig i fare for at vælte?

Det mener ejeren, det almennyttige boligselskab SAB, som støtter sig til vurderinger fra en række rådgivere. Og Københavns Kommune har som tilsynsmyndighed derfor givet påbud om genhusning af beboerne i seks af Bellahøjhusene senest til sommer, mens bygningerne skal forstærkes og renoveres.

Et par gange er nogle af beboerne desuden akut blevet evakueret, fordi det har stormet med vindstyrker, der menes at kunne få husene til at styrte sammen.

Flere beboere er ikke bekymrede, de har boet i lejlighederne gennem mange år og mange storme, og der er desuden ikke fundet skader på bygningerne, der indikerer, at de er tæt på at styrte sammen.

Gennem ihærdig research har journalist Simon de Visme påvist, at der er betydelig usikkerhed om de vurderinger, som boligselskabet har fået udarbejdet. Andre eksperter mener nemlig, at det langt fra er dokumenteret, at højhusene vil vælte.

Han har desuden kunnet afdække en hidtil ukendt sammenhæng mellem de honorarer, boligselskabernes bestyrelsesmedlemmer kan få og størrelsen på et renoveringsprojekt. Prisen for renoveringen af Bellahøjhusene er over de senere år firdoblet til i dag 1.85 mia. kr. Det har fået honoraret til at vokse fra 345.000 kr. til 1.005.000 kr. til deling mellem bestyrelsesmedlemmerne.

Men efter lokal kritik, har bestyrelsen besluttet at afstå fra en del af honoraret.

Gravercentret har været med hele vejen i Simons graveprojekt. Tre gange har medarbejdere fra centret besøgt den lille redaktion på hovedgaden i Søborg til møder med Simon de Visme og hans redaktører Gitte Ganderup og Henrik Madsen. De har alle deltaget i Gravercentrets værksteder med fokus på systematik og kvalitet i graverarbejdet.

– Det hjulpet markant at have Gravercentrets støtte, sparring og input undervejs, siger Simon de Visme.

Han har skrevet en række artikler om sagen, og de kan læses på sn.dk. Artiklerne er bag betalingsmur, det gælder blandt andet denne.

Tilmeld dig Gravercentrets nyhedsbrev og modtag tips, inspiration og viden en gang månedligt. 

Læs også

Tilmeld dig Gravercentrets nyhedsbrev

Tilmeld dig Gravercentrets nyhedsbrev

Læs om vores arbejde og modtag inspiration. 

Vi udsender nyhedsbrevet højest en gang om måneden. Du kan til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.

Du skal bekræfte, at du ønsker at modtage nyhedsbrevet via det link, vi sender på mail lige om lidt. Ellers kommer du ikke på vores mailliste.