Forside 5 Nyheder 5 Endelig er den her: Den ultimative guide til aktindsigt

Nyhed

Endelig er den her: Den ultimative guide til aktindsigt

Oluf Jørgensen har skrevet det mest uddybende værk om aktindsigt med journalister som målgruppe, og han har taget hensyn til både dem med ”paragraffobi” og dem, der skal bruge konkrete henvisninger i deres argumentation. Foto: Claus Søndberg.

Oluf Jørgensen, der i mange år har fordybet sig i mulighederne for aktindsigt, har nu skrevet en brugbar guide for journalister.

Af Karina Oddershede Dahlgaard,
27. juni 2024

Gravercentret udgiver nu en omfattende – og dog overskuelig – guide til aktindsigt for at gøre det let og tydeligt for journalister hvor og hvordan, man kan få indsigt i dokumenter, data og kommunikation.

”Det er en stor glæde for Gravercentret at kunne udgive dette højest anvendelige opslagsværk skrevet af den mest vidende person på området,” siger Bruno Ingemann, gravercenterchef, om 77-årige Oluf Jørgensen, der er offentlighedsrådgiver for Gravercentret, mediejurist og forskningschef emeritus fra DMJX og har beskæftiget sig med offentlighedsloven og aktindsigt i ca. 40 år.

”Oluf Jørgensen har i årtier været ikke bare en kæmpe aktindsigtskapacitet, men han er også blevet næsten uundværlig for journalister, der arbejder med undersøgende journalistik. Derfor håber vi, at det vil være en stor hjælp for journalister på både små og store medier at få en guide med hans nyttige og konkrete råd,” siger Bruno Ingemann.

For journalister på alle niveauer

Forfatteren selv håber, at guiden kan gøre en positiv forskel for den, ifølge ham, uhyre vigtige undersøgende journalistik, så flere vigtige forhold for borgere og virksomheder kan komme frem i lyset.

”Jeg håber, at guiden kan hjælpe begyndere med at komme i gang med at søge aktindsigt og mere rutinerede med at formulere bedre anmodninger, så man kan styre uden om de typiske undtagelser, som myndighederne refererer til,” siger Oluf Jørgensen og tilføjer:

”Gode anmodninger vil også gavne myndighederne, så de bedre ved, hvad de skal gøre for at finde oplysningerne frem. Mange uden for centraladministrationen vil jo heldigvis rigtig gerne give aktindsigt.”

Opdateres løbende

Selvom Oluf Jørgensen gik på pension for godt ni år siden og antallet af henvendelser er dalet siden da, så får han fortsat 1-2 henvendelser om dagen fra journalister ang. hjælp til aktindsigt.

”Det er jeg rigtig glad for! Ved min afskedsreception sagde jeg, at jeg fortsat ville beskæftige mig med aktindsigt. Det er mit bidrag til frivilligt arbejde i Danmark. Min store interesse for aktindsigt og undersøgende journalistik er også grunden til, at jeg fra starten har støttet Gravercentret,” siger Oluf Jørgensen, som fungerer som offentlighedsrådgiver for Gravercentret og netop giver gode råd om regler og aktindsigt til projekter, som journalister bærer forbi Gravercentret.

Gravercentret vil i samarbejde med Oluf Jørgensen sørge for at opdatere guiden, hvis der sker ændringer på området.

Find guiden lige her.

Tilmeld dig Gravercentrets nyhedsbrev og modtag tips, inspiration og viden en gang månedligt. 

Læs også

Tilmeld dig Gravercentrets nyhedsbrev

Tilmeld dig Gravercentrets nyhedsbrev

Læs om vores arbejde og modtag inspiration. 

Vi udsender nyhedsbrevet højest en gang om måneden. Du kan til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.

Du skal bekræfte, at du ønsker at modtage nyhedsbrevet via det link, vi sender på mail lige om lidt. Ellers kommer du ikke på vores mailliste.